Chronische pijn

Chronische pijn, hoe ga je ermee om?

Lichamelijke pijn die maar niet weggaat: Een op de vijf mensen heeft er last van, met soms grote gevolgen. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Pijn kost veel energie, je wordt er moe en onzeker van. Zeker als je na allerlei onderzoeken en behandelingen te horen hebt gekregen dat je ‘er maar mee moet leren leven’, of dat er zelfs geen duidelijke oorzaak is voor de pijn. Hoe ga je daarmee om? En vooral: wat kun je eraan doen? Het Netwerk Chronische Pijn biedt een effectieve behandelwijze met een combinatie van mentale en fysieke training. Ook oefentherapeuten uit de regio zijn aangesloten.

De therapeuten werken volgens de laatste inzichten over de samenwerking tussen lichaam en brein. Want door die samenwerking ontstaat pijn. Als je in je vinger snijdt, zendt je vinger een prikkel uit naar je hersenen. Door die waarschuwingsprikkel stop je met snijden en ontzie je je vinger totdat deze genezen is. Maar wat als de waarschuwingsprikkel meer pijn veroorzaakt dan je op basis van de oorzaak zou mogen verwachten? Of zelfs doorgaat, terwijl de lichamelijke oorzaak er niet meer is. Dan is de automatische reactie om je lichaam te ontzien vaak niet meer de beste oplossing.

Het netwerk heeft voor de behandeling van chronische pijnklachten het Chronisch Pijn Protocol opgesteld. Daarmee wordt allereerst in kaart gebracht wat de oorzaak is van de pijn, hoe je pijn ervaart en hoe je omgaat met pijn. Pijn leidt bij de ene persoon tot bewegingsangst, terwijl de ander juist de pijn negeert en over grenzen heen gaat. In beide gevallen wordt het er niet beter op. Ondanks het woord ‘Protocol’ bestaat iedere behandeling uit een op maat gemaakt programma. Met doelen waar resultaatgericht naar toe wordt gewerkt. Die doelen zijn voor iedereen anders.

Een vrouw van 61 jaar vertelt: “Vanwege de pijn kwam ik mijn stoel niet meer uit. Ik wilde zo graag gewoon naar de supermarkt kunnen lopen met mijn kleinkind. Ik dacht dat dat nooit meer mogelijk zou zijn. Nu de behandeling is afgelopen kan ik veel meer dan ik durfde te hopen. Ik kan een kilometer lopen en ik zit nu ook dagelijks 15 minuten op de hometrainer.’’ Een man van 44 jaar: “Ik ben door specialisten onderzocht en heb jarenlang veel therapie gehad, maar de klachten gingen niet over. Een beetje minder pijn zou al fijn zijn. Door de behandeling en begeleiding weet ik nu wat het verband is tussen mijn klachten. Door me anders te gaan gedragen is de pijn heel snel veel minder geworden.’’

De oefentherapeut vertelt: “Juist bij chronische pijn is inzicht en gecontroleerde beweging zo belangrijk. De wisselwerking tussen de hersenen en het lichaam is bij chronische pijn verstoord. Ze moeten weer op de juiste manier leren samenwerken. Door anders te bewegen geeft het lichaam minder pijnprikkels door aan de hersenen. De hersenen leren vervolgens dat ze bij een bepaalde beweging geen waarschuwingssignalen hoeven af te geven. Het vertrouwen in het lichaam komt terug en uiteindelijk wordt het ook weer mogelijk om zinvolle activiteiten te ondernemen of “gewoon leuke dingen” te doen. Juist de combinatie van coaching en fysieke en mentale oefeningen helpt om meer grip te krijgen op pijnklachten.’’

De website www.netwerkchronischepijn.nl bevat een overzicht van gespecialiseerde oefentherapeuten. De therapie wordt in de praktijk van de oefentherapeut gegeven en vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering. De hoogte van de vergoeding kan per zorgverzekeraar verschillen.

Landelijk netwerk

Sinds mei 2014 heb ik mij aangesloten bij het Landelijk netwerk Chronische Pijn van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Ik heb hiervoor de nodige scholing gevolgd en d.m.v. extra scholing, symposia en intercollegiaal overleg met literatuurstudie blijft onze kennis actueel.

Zie voor meer informatie:

http://www.landelijknetwerkchronischepijn.nl

Overzicht

Oncologie en Oefentherapie

 

Bij de ziekte kanker komt pijn veel voor. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben; van de ziekte zelf, van de behandeling of pijn door bijkomende factoren. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld verlies van conditie, gewichtsreductie, angst, enz. Doordat pijn door vele factoren wordt beinvloed, is het soms lastig om te weten hoe je er het beste mee om kunt gaan. Of de pijn brengt onzekerheid en angst met zich mee. U vraagt zich af: Waar doe ik goed aan?

De oorzaken van uw pijn, hoe u de pijn ervaart en hoe u ermee omgaat, worden samen met u in kaart gebracht. Een combinatie van fysieke en mentale oefeningen worden afgestemd op uw persoonlijke situatie.

We gaan samen met de gestelde doelen aan de slag. Deze doelen richten zich op het verbeteren van die vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Dit is mede afhankelijk van het stadium van uw ziekte.

Behandeldoelen zijn:

  • uitleg krijgen over pijn
  • leren ontspannen
  • opbouwen van activiteiten en gezond beweeggedrag

Belangrijk is dat u zich bewust wordt van uw eigen mogelijkheden en wat u zelf kunt veranderen. Dat u leert hoe u het beste met de pijnen de gevolgen ervan kunt omgaan op de manier die bij u past en waar u zelf voor kiest.